احساس تحقیر چه هنگامی رخ می دهد؟
احساس تحقیر هنگامی روی می دهد که کسی عمدا کاری را انجام می دهد تا شأن شما را پایین بیاورد یا اینکه در نظر دیگران شما را بد جلوه دهد. وقتی که تحقیر می شوید، احساس می کنید که قدرتی بر روی وضعیت ندارید.
![تحقیر](http://afsanehmohamadsalehi.ir/wp-content/uploads/2019/07/1-10.jpg)
وقتی کسی عمدا کاری را انجام می دهد که باعث می شود شما احساس پستی کنید یا به چشم دیگران بد به نظر بیایید احساس تحقیر شدن یا حقارت میکنید. احساس تحقیر زمانی که کسی به شما آسیب فیزیکی می رساند، زمانی که شخصی به طور عمومی به شما برچسب می زند یا زمانی که کسی در پشت سر شما شایعات بد منتشر می کند تجربه می شود. در هر یک از این موارد، یک عمل وجود دارد که باعث می شود شما احساس ناخوشایند، احمق بودن یا بی ارزش بودن کنید، و کسی عمدا باعث بوجود آمدن احساس تحقیر در شما شده است. کلمه “عمدا” به معنی آن است که کسی که فرد دیگری را تحقیر می کند، از این که که احساس او را بد می کند، آگاه است.
دلایل تحقیر کردن:
![تحقیر](http://afsanehmohamadsalehi.ir/wp-content/uploads/2019/07/2-1.jpeg)
به طور کلی دو دلیل برای این که شخص این عمل تحقیر کردن را انجام دهد می تواند وجود داشته باشد. اول این که تنها قصد او می تواند این باشد که بخواهد احساس شخص مقابل را بد کند، زیرا او واقعا آن شخص را دوست ندارد یا این که برای تلافی کردن یک کار خطا که قبلا از شخص سر زده است، او را تحقیر می کند. با این حال، ممکن است احساسات شخص نیز فقط محصول جانبی از یک هدف دیگر باشد. مثلا کسی ممکن است یک جوک را در مورد شخص دیگری بسازد تا خودش در مقابل دیگران خوب به نظر بیاید. واضح است که او اهمیتی نمی دهد که فرد مقابل احساس تحقیر شدن می کند، اما این خود هدف نیست.
![تحقیر](http://afsanehmohamadsalehi.ir/wp-content/uploads/2019/07/3-2.jpeg)
به همین ترتیب، یک زن هنگامی که معلوم شود که شوهرش به او خیانت کرده است، ممکن است عمیقا احساس کند که تحقیر شده است. همچنین در این مورد، شوهرش ممکن است قصد نداشته باشد که احساس او را بد کند، اما آگاه شدن زن نیز احتمالا او را از انجام آن عمل باز نخواهد داشت.
احساس خوار شدن:
![تحقیر](http://afsanehmohamadsalehi.ir/wp-content/uploads/2019/07/4-12.jpg)
“خوار و خفیف شدن” معمولا مربوط به وضعیت فعلی (حس شده) شخص است. به عنوان مثال، نویسنده ای که فکر می کند دارای سطح مشخصی از شهرت و احترام است، اگر یک مقاله اش ویرایش بسیار بد شود، احساس حقارت می کند. علاوه بر این، شخص ممکن است توسط فردی که باعث حقارت او شده است، خوار شود. در چنین مواردی این عمل یک نمایش قدرت بین شخص “تحقیر کننده” و شخص “تحقیر شونده” به شمار می رود. شخص اول با خوار کردن شخص مقابل و بدون در نظر گرفتن پیامدهای آن، نشان می دهد که دارای یک وضعیت برتر است. این همچنین توضیح می دهد که چرا این نوع حقارت معمولا نیاز به مخاطب دارد؛ اگر افراد دیگری برای دیدن این بازی قدرت حضور نداشته باشند، اثر مطلوب خود را نخواهد داشت.
مقایسه با احساسات دیگر
تحقیر و شرم
هر دوی این احساسات باعث می شوند که فرد احساس بدی در مورد خودش داشته باشد. تفاوت این است که حقارت همیشه توسط شخص دیگری بوجود می آید، در حالی که شرم به علاوه می تواند از طریق حوادث احتمالی یا انجام کار اشتباه از طرف خود شخص ایجاد شود. ثانیا، در شرمندگی، فرد بیشتر بر خود متمرکز می شود (و اینکه چگونه دیگران او را درک می کنند)، در حالی که حقارت علاوه بر آن، در مورد صدماتی است که شخص دیگری به طور عمدی باعث آن می شود. توجه داشته باشید که سخنرانان انگلیسی زبان از واژه “شخص تحقیر شده” به معنای کسی که عمیقا شرمنده شده است استفاده می کنند، مانند این جمله: “زمانی که مردم متوجه شدند او نمیتواند شنا کند، احساس حقارت کرد”. استفاده از این کلمه در این جمله تصویب نمی شود.
تحقیر و طرد شدن
احساس تحقیر هنگامی است که فرد مقابل شما را خوار و خفیف می کند و احساس طرد شدن هنگامی است که شخصی که شما دوستش دارید، دیگر شما را دوست ندارد. هر دوی این احساسات می توانند در برخی موقعیت ها به طور همزمان اتفاق بیفتند و تجربه کردن هر دو می تواند مشابه باشد. در هر دو، به خاطر عمل شخص دیگری، شما احساس بدی دارید.
![تحقیر](http://afsanehmohamadsalehi.ir/wp-content/uploads/2019/07/11-11.jpg)
چند تفاوت مهم بین این دو احساس وجود دارد: شما احساس طرد شدن را فقط با فردی که دوستش دارید یا از او خوشتان می آید تجربه می کنید، در حالی که در احساس حقارت این طور نیست. ثانیا، در حقارت، فرد مقابل “عمدا” باعث می شود شما احساس بدی داشته باشید، در حالی که فردی که باعث می شود شما احساس طرد شدن کنید، این کار را به طور ناخواسته انجام می دهد. در حقیقت، در مورد دوم شخص مقابل حتی از وجود شما آگاه نیست که دقیقا همین باعث می شود که شما احساس طرد شدن کنید.
تحقیر و برآشفتگی
تجربه و واکنش این دو احساس بسیار متمایز است: حقارت باعث می شود فرد عقب نشینی کرده یا تسلیم شود، در حالی که برآشفتگی باعث ستیزه جویی فرد می شود. با این حال، شرایطی که هر دو احساس را ایجاد می کنند، می توانند شبیه باشند: یک شخص عمدا شما را گول می زند یا شما را خوار می کند. تعیین کننده اصلی که سبب می شود شخص احساس (در درجه اول) برآشفتگی یا تحقیر کند، میزان قدرت یا کنترلی است که آنها احساس می کنند نسبت به شخص مقابل یا وضعیت پیش آمده دارند. به عنوان یک مثال ساده: آدام به طور عمومی نظرات بیهوده ای در باره بیل می نویسد. اگر بیل احساس کند که او نسبت به آدام در موقعیت بالاتری است، احتمال بیشتری دارد که برآشفته و متجاوز شود. اما اگر او خود را در وضعیت پایین تر از آدام احساس کند، احتمال بیشتری وجود دارد که احساس حقارت کرده و اعتراض هایش را فرو برد.